Hoewel we ons vaak ontzettend ongemakkelijk voelen als we praten over anderen waar ze bij zijn (bedenk maar eens dat ze dat bij jou zouden doen), doen we dat bij baby’s en jonge kinderen vaak wel.
We doen het vaak onbewust en het voelt vaak bijna logischer, omdat ze toch nog niks terug zeggen. Het gaat vaak net even makkelijker in de communicatie naar een ander ouder of professional. Maar zijn baby’s niet ook eigenlijk gewoon nét mensen? Zouden ze het echt zo anders ervaren dan wij?
Van praten óver naar praten mét je baby
Hoe jong ze ook zijn, baby’s en kinderen snappen veel meer dan je denkt. Ook al begrijpen ze nog niet altijd de letterlijke betekenis van alles wat je zegt ze voelen al heel veel aan. Dus praat eens vaker mét je kind en ontdek wat voor een effect dat kan hebben.
- Kondig aan: zorg dat je kind weet waar hij/zij aan toe is. Stel je maar voor dat jij opeens wordt opgetild of neergezet of een fles in je mond wordt geduwd. De wereld is voor een jong kind nog heel onvoorspelbaar. Mede omdat ze nog in ongeveer alles zo afhankelijk zijn van anderen. Het geeft ze daarom vaak een stukje rust en vertrouwen als je ze vertelt waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld door aan te geven wat je gaat doen ‘ik ga je even optillen om je luier te verschonen’, maar ook door aan te geven als je even de kamer uitloopt bijvoorbeeld.
- Emoties mogen er zijn: je bent het grootste voorbeeld van je kind. In combinatie met dat je kind heel veel aanvoelt, heeft het niet altijd zin om al je emoties te verbergen. Natuurlijk betekent dit niet dat je meteen helemaal los hoeft te gaan, maar als emoties duidelijk in de lucht hangen, geloof ik dat je ze altijd beter kunt benoemen én aangeven dat je kind er niks mee hoeft/jouw emoties niet hoeft op te lossen. Dat geeft een kind vaak rust. Ik zal hier in een andere artikel nog eens verder op in gaan.
Daarnaast mogen ook de emoties van een baby er zijn (huilen, lachen, frustratie, etc.). Soms hebben kinderen bijvoorbeeld huilen even nodig om de dag te verwerken. Hoe fijn als jij er dan voor ze bent, tegen ze praat en ze troost. Maar ook heel fijn om samen te genieten als hij of zij vrolijk is of te benoemen dat je signalen van bijvoorbeeld honger hebt gezien (en er aan werkt).
- Gewoon gezellig kletsen: samen met je baby de wereld ontdekken, kletsen over wat jullie zien, hoe lief je hem of haar vindt, en noem maar op. Even genieten van elkaar en hem of haar gezien laten voelen.