De (on)zin van schema’s

24 februari 2025

 

Marije: [gaapt] *mijn jongste lag vannacht om vier uur weer eens een tijd wakker. Vanochtend om 8:00 sliep ze nog. Bij mijn oudste was ik dan volledig in paniek geschoten, ik vond toen dat ze per se een flesje moest drinken om 7:00. Want dat stond in het schema. 

Anouk: ‘Herkenbaar bij mij liep het ook helemaal in de soep. M’n jongste wilde opeens veel eerder een flesje vannacht en toen werd ook m’n oudste wakker en ze waren allebei ontzettend blij – maar niet van plan te gaan slapen midden in de nacht. 

Marije: ‘Toch grappig hoe je daar bij een tweede veel makkelijker in wordt. Ik kon er vroeger echt heel onzeker van worden als ik mij niet aan het schema hield. Ik was constant bezig met of ze wel goed genoeg dronk, voldoende sliep en op de juiste tijdstippen.’

Anouk: ‘Ja schema’s kunnen soms wel wat houvast bieden. Zeker als je voor het eerst moeder bent. Maar tegelijkertijd is het ook maar een richtlijn. Je kunt het misschien beter zien als voorbeeld. Zo zóu het kunnen gaan’. 

Marije: ‘Ja vaak loopt het totaal anders’.

Anouk: ‘Het is veel belangrijker om naar jouw baby te kijken. Welke signalen geeft ze als ze honger heeft? Wat doet ze als ze moe is? Daar kun je dan vervolgens op reageren’. 

Marije: ‘Dat is zeker zo. Al vond ik dat toen ik voor het eerst moeder werd belachelijk lastig. Ik weet nog dat er zo’n theorie was over hoe je aan het huiltje kunt horen wat je baby bedoelt. Voor mij klonk elk huiltje echt precies hetzelfde’.

Anouk: ‘Ja en in zo’n geval kunnen schema’s werken als voorbeeld. Maar je moet er niet in doorslaan. Je hebt de signalen ook niet altijd van de ene op de andere dag door. Dat vergt wat tijd.’ 

Marije: ‘Ja ik sloeg er wel wat in door. Ik zat soms echt met mijn handen in het haar en in plaats van dat ik dan naar mijn baby keek, deed ik gewoon wat het schema zei. Ook omdat je zo vaak hoort dat het streng volgen van een schema werkt‘ 

Anouk: ‘Het vergt soms ook echt wat oefening, je moet ook niet te streng zijn voor jezelf. Je doet het met de beste intenties’.

Marije: ‘Ik merk dat nu ik er een stuk relaxter in sta, het zo veel makkelijker is om de signalen te zien. De dag verloopt misschien wat chaotischer dan eerst, maar ik heb wel het idee dat mijn baby meer tevreden is omdat ik haar volg’.

Anouk: ‘Opvoeden wordt zo vaak geproblematiseerd, het draait grotendeels om het kijken naar je kind en daar naar handelen. Niet alleen bij baby’s maar ook als ze ouders worden’.

Marije: ‘Eigenlijk heel logisch. Ik word ook niet blij van een koekje als ik eigenlijk wil slapen.’ 

Anouk: ‘Nouja, jij eet altijd koekjes’.

Marije: ‘Betrapt’. 

Had je hier wat aan? Deel deze blog!

Hoi ik ben Anouk

Ik ben er voor ouders, kinderopvang en andere opvoeders die best even een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Lees hier nog meer over tips en twijfels

Waar kan ik je mee helpen?

een tafel met daarop een kaart dapper waar de vinder van een kind op wijst

Gezinsondersteuning

Van opvoeden naar hoe het moet, naar opvoeden hoe het voor jou goed voelt. Zo leer jij je kind nog beter begrijpen en ervaar jij meer rust en vertrouwen in de dagelijkse opvoeding.

Samenwerken voor het kind

Voel je ook de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de eerste 1000 dagen, maar weet je niet precies hoe? Ik denk graag mee over de implementatie in jouw organisatie of project

Spreker

Organiseer je een evenement, scholing of bijeenkomst? Ik kom graag spreken over het perspectief van het kind in deze maatschappij en hoe we als maatschappij onze verantwoordelijkheid kunnen nemen.