Het belang voor ouderbetrokkenheid

17 mei 2023

Sinds de coronatijd lijken we er weer een beetje aan gewend geraakt: de afstand tussen de kinderopvang en ouders. Kinderen worden afgezet, ouders worden vaak niet meer echt uitgenodigd te blijven en het samen opvoeden gebeurt vaak door middel van overdrachten, 10-minutengesprekken – als daar tijd voor is – of af en toe een ouderavond.

Natuurlijk zijn er vast organisaties waar alweer veel meer gebeurt of waar initiatieven van voor corona op dit gebied weer zijn opgepakt of uitgebreid. Aan iedereen die zich daarin herkent zou ik willen oproepen deel vooral je voorbeelden en tips; zodat je anderen kunt inspireren. Maar toch heb ik steeds meer het gevoel dat dit eerder uitzondering is dan regel.

En dat is zonde, want échte ouderbetrokkenheid en regelmatig de dialoog aangaan met de ouders kan zoveel opleveren zonder dat het de werkdruk hoeft te verhogen. Het zou juist zelfs kunnen zorgen voor het verlagen ervan.

Ten eerste door van elkaar te leren. Jij bent de professional en hebt vanuit opleiding en ervaring heel veel kennis en kunde opgebouwd. En natuurlijk zul je ook zelf de kinderen beter leren kennen. Maar jij ziet elke dag veel meer kinderen, met allemaal verschillende karakters, gewoontes en behoeftes; waarvoor one-size-fits-all niet bestaat. Hoe fijn is het dan als ouders – die hun eigen kind het allerbeste kennen – jou waardevolle informatie kunnen bieden, die jou helpen het kind net iets beter te begrijpen en het jou op die manier net iets makkelijker te maken.

Dit betekent niet dat alles wat thuis kan, of wat ouders graag zouden willen, ook op de opvang kan. Wel dat je met elkaar de dialoog kan aangaan, waarbij je – zonder oordeel – voor elkaars ideeën kan openstaan. Waarbij je zoveel mogelijk denkt in wat er wél kan en wat het jou kan opleveren.

‘Ouderbetrokkenheid wordt vaak gezien als iets wat juist extra tijd vraagt, maar het kan veel opleveren en de werkdruk verlagen’

Daarnaast is niet alleen informatie-uitwisseling, maar ook een goede band met ouders heel waardevol. Want hoe lief je als professional ook bent en hoe erg je je best ook doet, je wint het in liefde en vertrouwen niet van de ouders/verzorgers; dat is voor kinderen in principe boven alles hun veilige haven. In combinatie met hun gevoeligheid maakt het dat kinderen zich vaak laten ‘inspireren’ door hun ouders voor hoe ze zich in bepaalde situaties voelen. Als ze zien dat ouders jou vertrouwen en een fijne sfeer opmerken, zullen ze de situatie ook sneller vertrouwen en zich sneller veilig voelen bij jou. Maar als er thuis negatief over de opvang gepraat wordt of als jij negatief over de ouders praat vangt een kind dit ook op en dat maakt dat een kind zich minder veilig zal voelen.

Ouderbetrokkenheid wordt nog vaak gezien als iets wat juist extra tijd vraagt van ouders/professionals. Het is dan ook zeker belangrijk om te zorgen dat dat niet zo is, door er een flexibel karakter aan te koppelen. Biedt ouders mogelijkheden, benut ze zelf en ontdek zo stapje voor stapje hoe jullie de meerwaarde eruit kunnen halen op een manier die voor jullie werkt – en jullie uiteindelijk meer oplevert dan dat het aan werkdruk kost.

In mijn volgende blog ga ik graag verder in op hoe je op een laagdrempelige manier kunt bouwen aan ouderbetrokkenheid en een goede band met ouders.

Had je hier wat aan? Deel deze blog!

Hoi ik ben Anouk

Ik ben er voor ouders, kinderopvang en andere opvoeders die best even een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Lees hier nog meer over tips en twijfels

Waar kan ik je mee helpen?

een tafel met daarop een kaart dapper waar de vinder van een kind op wijst

Gezinsondersteuning

Van opvoeden naar hoe het moet, naar opvoeden hoe het voor jou goed voelt. Zo leer jij je kind nog beter leert begrijpen en ervaar jij meer rust en vertrouwen in de dagelijkse opvoeding.

Pedagogisch advies en interim kinderopvang

Voor kleine organisaties die groot willen zijn in kwaliteit. Door middel van kortdurende trajecten op maat of als interim beleidsmedewerker, help ik je de basis op orde te hebben.

Iets anders

Kun je voor een ander soort project of organisatie wel de (tijdelijke) inzet van een pedagoog gebruiken. Neem gerust contact op dan plannen we snel een (digitale) kennismaking.