Als we kinderen echt willen helpen, moeten we dan niet beter naar ze luisteren?

20 april 2023

Écht naar ze te luisteren; zonder in te vullen, het beter te weten 

En vooral: zonder oordeel?

Moeten we als ouder dan niet iets minder luisteren naar de verwachtingen van anderen; de maatschappij, die buurvrouw, familie of vriendin?En vooral naar hoe als die ‘coaches’ ‘experts’ en ‘momflueners’ zeggen dat je het moet doen?

En iets meer naar je kind(eren) zelf.

Luisteren wat het te vertellen heeft. En verder te kijken dan de ‘volwassen bril’ die op zoek is naar de ‘volwassene woorden’

Maar kijken wat het allemaal nog meer te zeggen heeft.

Door middel van mimiek, emoties en gedrag.

Wat ze allemaal te zeggen hebben in hun eigen taal en woorden?

Kunnen we dan niet beter stoppen met elkaar vertellen ‘hoe het moet’. En elkaar goedbedoeld, maar toch ook onzeker maken, met ‘gouden tips’. We vragen heel vaak advies aan anderen, googelen en lezen ons suf om erachter te komen wat een kind nodig heeft.

Maar waarom vragen we het niet wat vaker aan een kind zelf? Ligt daar niet het begin van de oplossing?

In kinderen zien en behandelen als volwaardig persoon

Want nee, one-size-fits-all werkt ook voor opvoeden niet. Echt niet.

Als we kinderen echt willen helpen,

Moeten we dan als professionals niet eens wat zuiniger zijn met roepen dat we het weten. En elke keer weer, ieder uniek kind weer benaderen met een open blik. Observeren en leren wat dat kind nodig heeft.

En mogen ook influencers soms niet wat zuiniger zijn, met de impact die ze hebben. Door wat voor hun kind werkt te verkopen als ‘de waarheid’

Mogen we dan niet vaker nadenken of graag willen helpen, ook altijd de impact heeft die we willen? Zouden we dan ‘ervaringsdeskundige’ en ‘expert’ niet weer vaker als twee verschillende dingen gaan zien?

Want zou het niet mooi zijn als je als ouder wat minder ‘moet’ in de opvoeding. En weer mogen gaan ervaren wat ‘goed voelt’ voor jou en je kind?

Vol rust en in vertrouwen

Vanuit verbinding en je hart?

Had je hier wat aan? Deel deze blog!

Hoi ik ben Anouk

Ik ben er voor ouders, kinderopvang en andere opvoeders die best even een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Lees hier nog meer over tips en twijfels

Waar kan ik je mee helpen?

een tafel met daarop een kaart dapper waar de vinder van een kind op wijst

Gezinsondersteuning

Van opvoeden naar hoe het moet, naar opvoeden hoe het voor jou goed voelt. Zo leer jij je kind nog beter leert begrijpen en ervaar jij meer rust en vertrouwen in de dagelijkse opvoeding.

Pedagogisch advies en interim kinderopvang

Voor kleine organisaties die groot willen zijn in kwaliteit. Door middel van kortdurende trajecten op maat of als interim beleidsmedewerker, help ik je de basis op orde te hebben.

Iets anders

Kun je voor een ander soort project of organisatie wel de (tijdelijke) inzet van een pedagoog gebruiken. Neem gerust contact op dan plannen we snel een (digitale) kennismaking.